AO osiguranje

Odgovornost za motorna vozila

Ova vrsta osiguranja je obavezno osiguranje vlasnika ili korisnika motornih vozila za odgovornost i štete pričinjene trećim osobama.

Prema zakonu vlasnici ili korisnici motornih vozila su obavezni zaključiti osiguranje od odgovornosti za štete prema trećim osobama pričinjene svojim motornim vozilom.

Koristeći motorno vozilo moguće je trećim osobama pričiniti više vrsta šteta kao što su:
– materijalne štete (oštećenje ili uništenje stvari),
– tjelesne povrede,
– smrtne posljedice i
– narušavanje zdravlja.

Treća lica su sva lica osim vozača, vlasnika, suvlasnika i korisnika motornog vozila koji je kriv za saobraćajni udes. Pravo na naknadu štete imaju sva lica koja se nalaze u vozilu koje je uzrokovalo saobraćajnu nesreću i sva lica koja se nalaze u drugim vozilima koja su učestvovala u nesreći.

Osiguranje od automobilske odgovornosti pokriva:

  • do 2.000.000 KM za štetu na licima – fizičko oštećenje, narušavanje zdravlja ili smrt nekog lica,
  • do 400.000 KM za štetu na stvarima – uništenje, odnosno oštećenje stvari.

Sklapanjem polise obaveznog automobilskog osiguranja od odgovornosti kod Premium osiguranja, u slučaju Vaše odgovornosti za štete učinjene trećim licima, Premium osiguranje će umjesto Vas platiti obeštećenje tim licima ukoliko postoji Vaša krivica za nastanak istih.

Pored osnovnog rizika iz AO, u Premium osiguranju možete  zaključiti i dopunske rizike.

Dopunski rizik osiguranja autonezgode

Pored zakonski obaveznog osiguranja vlasnika od odgovornosti za štete učinjene trećim licima, Premium osiguranje vam nudi i osiguranje od nezgode za vozača i putnike uz osigurane sume po osobi za slučaj smrti ili slučaj trajnog invaliditeta.

Zeleni karton

Za putovanje u pojedine zemlje u inostranstvu potrebno je da posjedujete zeleni karton, koji predstavlja međunarodnu potvrdu sklopljenog osiguranja automobilske odgovornosti. Zeleni karton možete kupiti samo kod osiguravajućeg društva kod kojeg je vozilo osigurano od autoodgovornosti. Naši osiguranici zeleni karton mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Premium osiguranja.

Osigurajte svoje vozilo

Ovdje možete zatražiti ponudu za osiguranje od autoodgovornosti. Zatražite ponudu i naš agent će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

ONLINE FORMA

    Drugo u ponudi

    Osigurajte vozilo uz kasko polisu, puni ili djelimični kasko, sve po vašoj mjeri.

    Pružamo vam podršku u slučaju neočekivanih nezgoda na cesti.

    Krenite bezbrižno na putovanje, sami ili sa porodicom, mi vas osiguravamo.